UBAR

UBAR, más néven ERUM, Az Ezer Oszlop Városa, vagy IRAM, IRUM, IREM, WABAR egy elveszett város az Arab-félszigeten.

UBARt az ősi feljegyzésekben említették, arab formájában ERUMként, és a népmesékben beszéltek róla az Arab-félsziget nyugati partján található Rub al-Khali sivatagban (a Föld legnagyobb homoksivataga) mint kereskedelmi központról. A becslések szerint kb. i.e. 3000-től az i.sz. 1.századig állt fenn. A legendák szerint mesés gazdagságra tett szert a partmenti területek, valamint az Közel-Kelet és Európa közötti kereskedelemből. A modern történelem számára elveszett a város, és azt hitték, hogy csak egy kitalált mitológiai hely.

A Korán szerint UBARt 'Ad törzse lakta, akik nem becsülték meg, hogy az Úr mennyire foglalkozik velük, olyan pompás házakban laktak mint senki más, és gőgössé váltak. THAMOOD a völgy szikláit kivájta, és FIRON (fáraó) felforgatta a városok rendjét, így nagy károkat okoztak, ezért az Úr figyelmeztette őket. A szentírás szerint SHADDAD Király szembeszegült HUD próféta (a Bibliában EBER vagy HEBER) intő szavával, és ALLAH lesújtott a városra, a föld alá temetve azt, hogy soha többé ne lássák. A város romjai valahol a Rub' al-Khali homokja alatt fekszenek. UBARt a nyugati irodalomban Az Ezeregyéjszaka Meséinek fordítása óta ismerik.
Az arab hagyomány szerint 'Ad törzsének tagjai NOÉ leszármazottai.
A 2. században Ptolemaiosz készített egytérképet amin egy terület "Iobaritae" névvel volt jelölve, ami azt jelenti, hogy az Ubaritáké. Az elveszett város mesés gazdagságáról szóló mesék innen vették a nevet. T. E. Lawrence-t is érdekelte ERUM, elnevezte a "Sivatag Atlantiszának".

A legújabb felfedezések UBARt a mítoszok világából áthozzák a történelembe. A 80-as évek elején az UBAR története után érdeklődő kutatók NASA műholdakkal talaj alsóbb rétegeiről készítettek képeket, melyek régi karavánutakat mutattak és pontokat ahol találkoztak. Ezeken az utakon főleg tömjént szállítottak i.e 2800 és i.e 100 között.

Ománban, Dhofar környékén találtak egy lehetséges helyet a város hollétére. Több expedíció után rátaláltak egy település nyomaira egy korábban felfedezett Shis'r erőd közelében, ahol a kereskedelemre utaló nyomokat találtak. Egy nagy mészkőüreg tetejére volt építve, ami megfelelő vízellátást biztosíthatott a városnak, egy fontos oázist kialakítva a kereskedelmi útvonalon. Ahogy a város lakói fogyaszották a mészkőüregben felhalmozódott víztartalékot, a vízszint csökkent, és a mészkőüreg teteje és falai kiszáradtak. A víz alátámasztó hatása hiányában az üreget az összeomlás veszélye fenyegette, ami valószínűleg be is következett i.sz 300 és 500 között, elpusztítva a várost, és eltemetve az eredetileg forrásul szolgáló víz alá.

Nincsenek megjegyzések: