Tündér-erőd

A tündér-erődök (nevezik rath-oknak is, ami írül annyit tesz: agyagbucka) gyűrűerődök, domberődök, vagy más kör alakú építmények maradványai Írországban. A Vaskortól a korai kereszténység megjelenéséig a sziget lakói kör alaprajzú földszerkezeteket hoztak létre buckákból és árkokból. Néha a tetejére fából készült palánkok kerültek, és favázas épületek. Mivel ezek az épületek nem voltak tartósak, sok esetben csak alig észrevehető kör alakú jelei maradtak a tájban. Írország minden területén találhatunk belőlük.
A hagyomány szerint a gyűrűerődök azelőtt a Druidák varázslatával áthatott tündér-erődök voltak, és akik hisznek a tündérekben, ebben nem is kételkednek. Írország kelták előtt lakóit (Tuatha Dé Danann és Fir Bolg) mitikusnak látják, és összefüggésbe hozzák a tündérekről szóló történetekkel. A tündér-erődök és a történelem előtti Sírdombok voltak a bejáratok az ő világukba. Úgy tartják, hogy aki ezeken a helyeken megtépkedi a növényeket, különösen a galagonyát, az meghal.
Nagyon sok népmese szól a tündér-erődökben történő természetfeletti eseményekről, és sok valódi történés is természetfeletti okokkal van magyarázva. Például egy ember megpróbált felrobbantani egy Dolment, és lerohadt a keze. Az összetört dolmen azután teljesen érintetlen maradt.
Más hagyományok úgy tartják, hogy a leprikónok tudják, hogy a tündér-erődben hol van elrejtve arany.

Nincsenek megjegyzések: