Gyehenna

A gyehenna vagy gehenna arámi kifejezés eredeti jelentése tűztó; az ógörög nyelvű Újszövetség továbbfordításakor a Hádes kifejezés mellett ezt a szót is Pokolnak vették – valószínűleg tévesen.Maga a szó az arámi megfelelője a héber Ge-ben-Hinnon szónak, ami annyit tesz: Hinnóm völgye. Ez a terület Krisztus idejében, illetve az ókorban Jeruzsálem szeméttelepeként szolgált. A völgy korábban áldozati helyszínként funkcionált: itt kapott helyet egy tűzoltár; később mint hulladéklerakó szinte folyamatosan füstölgött, égett.

A terület eredetileg egy völgy volt Jeruzsálem szomszédságában, ahol a Molokot imádó, bálványtisztelő zsidók gyermekáldozatokat mutattak be a Tófet vagy Táfet nevű tűzoltáron.

Krisztus idejében a Gyehenna azon jeruzsálemi szeméttelep neve, ahol a város hulladékját égették el. Később itt hamvasztották el a bűnözők holttesteit is egy állandóan égő tűzön; így vált a Gyehenna a teljes megsemmisülés, pusztulás szimbólumává.

A Gyehenna a nagy próféták kinyilatkoztatásaiban az öldöklés színtere és a hitehagyottak temetője lesz, egy későbbi időben pedig ismét az Úrnak szentelt hely. A prófétáktól Jézusig terjedő időszakban a Hinnóm völgyének tüzes képe összeolvadt a Seól alvilági sötétségével. Spekulációk születtek a lángok nélkül égő tűzről – a Talmud szerint már a völgyben van a Seól füstölgő bejárata.

Az alvilágról más korabeli forrás nem említi, hogy ott tűz lenne (csak a sötétség és a bezártság jelenik meg), ezért egyesek úgy vélik, hogy Jézus csak illusztrációnak használta fel a korabeli elképzelést, amelyet nem kell szó szerint érteni.

Mások szerint Jézus a hívők és hitetlenek végső ítélet utáni állapotáról beszélt; szerinte azonban a gazdag nem a Gyehennában, hanem az Alvilágban volt, amely az Ítélet napján szintén a tűztóba vettetik. Ezen értelmezés szerint nem teljesen világos a különbség a Pokol és a Tűztó között: nem tudni, hogy ez utóbbinak csak a szenvedések fokozódása vagy a végleges megsemmisítés, esetleg más szerepe van-e. Mindenesetre itt ez a végső büntetés helyszíne, ami nem feltétlenül azonos a Pokol vagy az Alvilág fogalmával, hiszen az ítélet napján maga az Alvilág is – a halállal mint jelenséggel egyetemben – belevettetik a tűzbe. Jézus említi továbbá, hogy ez az örök tűz erdetileg a Sátánnak és démonainak készült, s ennek ellenére emberek is kerülnek majd bele.

Nincsenek megjegyzések: